Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κλειδώσει» το Γιουρόπα και... βλέπει πιο ψηλά!

Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους και Μάλμε ο όμιλος του Ολυμπιακού στο Champions League!

Αντιπάλους με παρελθόν και ιστορία αλλά και… νιόφερτους στο θεσμό θα βρει απέναντί του ο Ολυμπιακός στον α΄ όμιλο του Champions League.

Οι «ερυθρόλευκοι» κληρώθηκαν απέναντι στην περσινή φιναλίστ του θεσμού και πρωταθλήτρια Ισπανίας, Ατλέτικο Μαδρίτης, τη Γιουβέντους που ψάχνει τη διάκριση στην Ευρώπη και την πρωτάρα στη διοργάνωση Μάλμε.

Η Ρόμα του Κώστα Μανωλά και του Βασίλη Τοροσίδη πάει στον 5ο όμιλο μαζί με Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι και ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Αναλυτικά οι όμιλοι:

Α' Όμιλος: Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Μάλμε

Β' Όμιλος: Ρεάλ Μαδρίτης, Βασιλεία, Λίβερπουλ, Λουντογκόρετς

Γ' Όμιλος: Μπενφίκα, Ζενίτ, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Μονακό

Δ' Όμιλος: Άρσεναλ, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Γαλατασαράϊ, Άντερλεχτ

Ε' Όμιλος: Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Σίτι, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρόμα

ΣΤ' Όμιλος: Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν, Άγιαξ, ΑΠΟΕΛ

Ζ' Όμιλος: Τσέλσι, Σάλκε, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Μάριμπορ

Η' Όμιλος: Πόρτο, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Μπάτε Μπορίσοφ

Το προφίλ της Ατλέτικο Μαδρίτης

Η Ατλέτικο Μαδρίτης πάντα ήταν βαρύ όνομα στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Οι τίτλοι της εξάλλου επιβεβαίωναν ότι πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο μέγεθος πίσω από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Εδώ είναι το θέμα όμως: Σταδιακά κατάλαβε ότι δεν της φτάνει να τις ακολουθεί. Και αποφάσισε να τις… κάνει στην άκρη.

Υπό τις οδηγίες του παθιασμένου και -ραγδαία εξελισσόμενου- Ντιέγκο Σιμεόνε, οι Μαδριλένοι δεν διεκδίκησαν απλώς το πρωτάθλημα από τους ασύγκριτα πλουσιότερους αντιπάλους τους. Σε μια απόδειξη του πόσο μετράνε (και) τα «cojones» στο ποδόσφαιρο, κατάφεραν να τους το πάρουν!

Θα είχαν κάνει, δε, τη μεγαλύτερη υπέρβαση που έχει γίνει ποτέ σε μια μόνο σεζόν, αν ο τελικός του Champions League τελείωνε λίγα δευτερόλεπτα λιγότερα. Κι αν ο Ράμος δεν έστελνε το ματς στην παράταση, η οποία έφερε τελικά το τρόπαιο στη Ρεάλ.

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που πίστεψαν ότι η περσινή Ατλέτικο θα ήταν ένα «πυροτέχνημα». Μια φωτοβολίδα (σε τέτοιο επίπεδο). Μια ομάδα που χωρίς Ντιέγκο Κόστα, Κουρτουά, Φελίπε Λουίς και Αντριάν Λόπεθ θα εμφανιζόταν αποδυναμωμένη φέτος. Από τα πρώτα παιχνίδια όμως της σεζόν πήραν τις απαντήσεις τους. Όταν οι Μαδριλένοι πήραν μίνι-εκδίκηση και μαζί το τρόπαιο του Σούπερ Καπ από τη Ρεάλ.

Μπορεί λοιπόν -σε αντίθεση με τον Μάντζουκιτς- οι επίσης νεοαποκτηθέντες Γκριεζμάν και Όμπλακ να μην έχουν «δέσει» ακόμα. Μπορεί στην Primera Division να ξεκίνησε με γκέλα (0-0 με τη Βαγιαδολίδ). Πλέον όμως ξέρουν όλοι ότι είναι πολύ κακή ιδέα να στοιχηματίσεις τα λεφτά σου εναντίον στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Το προφίλ της Γιουβέντους

Η Γιουβέντους είναι η ομάδα του δεύτερου γκρουπ δυναμικότητας που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός, στον πρώτο όμιλο. Κόντρα στη «Γηραιά Κυρία», οι πρωταθλητές Ελλάδας μόνο άσχημες στιγμές έχουν να θυμούνται… Από το γκολ του Αντόνιο Κόντε στο ΟΑΚΑ, τη σεζόν 1998/99, με το οποίο είχαν αποκλειστεί στους «8» του Champions League μέχρι το 7-0, της σεζόν 2003/04, που είναι και η βαριά ήττα της ομάδας στην Ευρώπη.

Την περσινή σεζόν, η Γιουβέντους κατέκτησε για… πλάκα το πρωτάθλημα Ιταλίας, συγκεντρώνοντας 102 βαθμούς –που αποτελεί ρεκόρ συγκομιδής- με τη δεύτερη Ρόμα να τερματίζει με 17 λιγότερους (85 β.). Στο Κύπελλο, η «Γηραιά Κυρία» αποκλείστηκε από την Ρόμα στα προημιτελικά, ενώ στο Champions League τερμάτισε στην τρίτη θέση του δεύτερου ομίλου, πίσω από Ρεάλ Μαδρίτης και Γαλατασαράι. Έτσι, οι «μπιανκονέρι» συνέχισαν στο Europa League, όπου έφτασαν μέχρι τους «4», αφού η Μπενφίκα δεν τους άφησε να προκριθούν στον τελικό της διοργάνωσης (ήττα 2-1 στην Πορτογαλία, ισοπαλία 0-0 στη ρεβάνς).

Όμως, σε σχέση με την περσινή σεζόν, η Γιουβέντους έχει κάνει μία μεγάλη αλλαγή. Αυτή, δεν είναι άλλη από τον Αντόνιο Κόντε, ο οποίος ύστερα από διαφωνία που είχε με τη διοίκηση της ομάδας, αποχώρησε και τη θέση του στον πάγκο πήρε ο Μάσιμο Αλέγκρι. Όσον αφορά το ρόστερ, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, καθώς αποκτήθηκε ο Αλβάρο Μοράτα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο Πατρίς Εβρά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ το σημαντικό –μέχρι αυτή τη στιγμή- είναι πως έχει καταφέρει να διατηρήσει τους Πολ Πογκμπά και Αρτούρο Βιδάλ.

Τίτλοι:

30 πρωταθλήματα Ιταλίας, 9 Κύπελλα, 6 Σούπερ Καπ, 1 Πρωτάθλημα Serie Β, 2 Champions League, 3 Κύπελλα UEFA, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Ιντερτότο, 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης και 2 διηπειρωτικά Κύπελλα.

Το ρόστερ:

Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Ρόμουλο, Τζιόρζιο Κιελίνι, Μαρτίν Κάσερες, Άνγκελο Ογκμπόνα, Πολ Πογκμπά, Σιμόνε Πέπε, Κλαούντιο Μαρκίζιο, Άλβαρο Μοράτα, Κάρλος Τέβες, Κίνγκλεϊ Κόμαν, Σεμπάστιαν Τζοβίνκο, Φερνάντο Γιορέντε, Αντρέα Μπαρτσάλι, Μάρκο Μότα, Λεονάρντο Μπονούτσι, Σιμόνε Παντοΐν, Αντρέα Πίρλο, Κουάντουο Ασαμόα, Αρτούρο Βιδάλ, Στέφαν Λιχστάινερ, Μάρκο Στοράρι, Πατρίς Εβρά, Ρουμπίνιο, Ρομπέρτο Περέιρα, Λούκα Μαρόνε.

Το προφίλ της Μάλμε

Την πρωταθλήτρια Σουηδίας το 2013 και πρωτοπόρο φέτος, Μάλμε, θα βρει μπροστά του (εκτός των Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους) ο Ολυμπιακός.

Η Μάλμε έχει ως κορυφαία στιγμή στην ιστορία της συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το μακρινό 1979, όταν ηττήθηκε με σκορ 1-0 από τη μεγάλη Νότιγχαμ. Φέτος –χωρίς να τρέφει ελπίδες να επαναλάβει κάτι παρόμοιο- κατάφερε να γράψει ξανά ιστορία, αφού για πρώτη φορά θα συμμετάσχει σε φάση ομίλων.

Εκεί βρέθηκε πετώντας εκτός της Σάλτσμπουργκ στα πλέι οφ, κυρίως χάρη στο απίθανο 3-0 στο γήπεδο της, αποτέλεσμα που ανέτρεψε το 2-1 του πρώτου ματς.

Νωρίτερα, στον τρίτο προκριματικό γύρο κατόρθωσε να ανατρέψει το 4-2 από τη Σπάρτα Πράγας και επικρατώντας 2-0 στην έδρα της, πέρασε στην επόμενη φάση.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της έναντι των υπολοίπων ομάδων του α’ ομίλου είναι το γεγονός πως το πρωτάθλημα Σουηδίας βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη και σε αυτό μετά από 21 αγωνιστικές, η Μάλμε είναι στην κορυφή με 48 βαθμούς, 7 περισσότερους από την ΑΙΚ Στοκχόλμης.

Προπονητής της ομάδας από τον Ιανουάριο του 2014 είναι ο 60χρονος Άγκε Χαρέιντε και το μεγάλο της αστέρι ο Μάρκους Ρόζενμπεργκ, ο οποίος παλιότερα είχε απασχολήσει και τον Παναθηναϊκό.

Ο Ρόζενμπεργκ επέστρεψε μετά από μια δεκαετία στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του, έχοντας στο μεταξύ περάσει με επιτυχία από Άγιαξ, Βέρντερ Βρέμης, Σανταντέρ και Γουέστ Μπρομ. Φέτος έχει βρει δίχτυα 10 φορές για το πρωτάθλημα και άλλες 4 στην Ευρώπη, οδηγώντας εκ του ασφαλούς την ομάδα σε επιτυχίες. Στα 31 του χρόνια δείχνει ώριμος και… απειλεί τον Ολυμπιακό και τους υπόλοιπους.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κάνε like στη σελίδα του bam.gr στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα του Ολυμπιακού μας:

 

Σχολιάστε

Joomla SEF URLs by Artio
Copyright ©