Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντώνης και Γάλλοι, για να…σωθούν οι Πορτογάλοι

Photo:(NewSports Photo:(NewSports

Πάντα έχουμε να πούμε πολλά μετά από τέτοιες βραδιές., είτε είναι καλές είτε είναι ανάποδες. Θα αρχίσω από τα «παλιά καλά κρασιά». Όχι από τον Αντώνη, εννοώ από αυτά που λέω εδώ και αρκετό καιρό.

 Θα μπω κατευθείαν στην ουσία και θα εκφράσω προσωπική γνώμη. Όποιος σας πει «κωλοτούμπες» επειδή αλλάζετε γνώμη στα ποδοσφαιρικά ζητήματα, είναι τουλάχιστον μακριά από το σπορ. Αν είναι θεωρητικά κοντά στο σπορ, τότε είναι ακόμη πιο επικίνδυνο και θα χρειαστεί να κάνουμε γραφείο συνοικεσίων για να τους φέρουμε σε επαφή με το ποδόσφαιρο. Το πράγμα είναι τόσο απλό: Λένε οι αθλητές «κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά». Τί πιο λογικό, να κοιτάνε και οι φίλαθλοι το κάθε ματς ξεχωριστά; Δηλαδή εσείς και εγώ, θα γίνουμε άβουλοι και πονηροί και θα περιμένουμε στη γωνία όσους «έκριναν πρώτοι» για να τους βάλουμε το δάχτυλο στον κρόταφο και με ειρωνεία να πούμε «είδες που έκραζες;». Ξύπνιοι μου εσείς…, να σας δώσουμε ό,τι νόμπελ περισσεύει. - του Αλέξανδρου Δρίβα

Για να μην πάει ξέμπαρκος ο πρόλογος, εδώ και 3-4 μάτς –από Ξάνθη και μετά- ο Ολυμπιακός, πάει καλύτερα. Βγάζει φάσεις, ανοίγεται από τα άκρα, έχει όλο και λιγότερα διαστήματα νεκρά μέσα στο παιχνίδι και το πιο σημαντικό, καταλαβαίνουμε τι θέλει να παίξει. Η αγωνιστική άνοδος αυτή, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου ρολαρίσματος ή κάποιας μαγικής αλλαγής. Η αλλαγή έχει όνομα και λέγεται Αντώνης Νικοπολίδης. Δεν είναι μόνο η παρουσία του στην ομάδα του Ολυμπιακού. Είναι το ότι και ο ίδιος ο προπονητής, έχει να ακούσει κάτι για να μάθει από το καλύτερο στόμα, το τι είναι Ολυμπιακός. Ήταν οφθαλμοφανές πως ο άνθρωπος δεν είχε καταλάβει που έχει έρθει, και σε αυτό δε φταίει ΚΑΘΟΛΟΥ. Ο Νικοπολίδης, όχι μόνο δεν ήρθε για «διάδοχος της παρέλασης» αλλά ανακούφισε το Ζαρντίμ. Είναι πασιφανές ότι του έχει εξηγήσει ότι ο ικανοποιημένος κόσμος, ταιρίαζει με το θέαμα και το θετικό αποτέλεσμα. Στο μυαλό του Πορτογάλου πλέον, ο συνδυασμός αυτών, είναι εφικτός. Σύμπτωση; Από τον πρώτο αγώνα με την παρουσία του Νικοπολίδη, ο Ολυμπιακός πιέζει μπροστά. Προσπαθεί να παίξει κάθετα και να βγάλει δυο παίκτες στη γωνία. Ο Ολυμπιακός πλέον έχει έναν τερματοφύλακα. Σημαντικότερη όμως από όλες τις αλλαγές, είναι ότι γίνεται rotation. Παίζουν όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο. Ο Ζαρντίμ πλέον, έχει ένα συνεργάτη που του αγοράζει χρόνο και επιδοκιμασία σε μια κρίσιμη καμπή. Να θυμηθούμε ότι έχουμε δει μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα 2 φορές το Βλαχοδήμο; Ότι ξαναείδαμε τον Φέισα μετά την προετοιμασία; Δεν μπορεί να είναι τίποτε από όλα τυχαίο.Αποφάσεις παίρνει ο προπονητής. Όμως πριν τις πάρει έχει μια καλή συμβουλή από γνώστη του Ολυμπιακού, τον οποίο η διοίκηση έφερε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Ο Ζαρντίμ προσαρμόζεται και μαθαίνει το υλικό του. Με τη Μονπελιέ, κάθε αλλαγή του την κατάλαβα, την καταλάβαμε. Μη νομίζετε, το ποιο δύσκολο στην μπάλα είναι το λογικό.

Στο χτεσινό ματς είδαμε σχεδόν σε επανάληψη το Ολυμπιακός-Ντόρτμουντ πέρυσι. Είδαμε έναν Ολυμπιακό με αυτογνωσία σε δύο σκέλη. 1. Ότι οι Γάλλοι δε θα ήταν πάλι τόσο κακοί όσο στην έδρα τους. Χτες νομίζω απέδειξαν ότι μολονότι άπειροι και «λίγοι» γι’ αυτό το επίπεδο, έχουν παίκτες με εξαιρετικό κοντρόλ, έχουν ομάδα με αυτοματισμούς και σε πολλές φάσεις έδειξαν ότι δεν έγινε κάποιο θαύμα και πήραν πέρυσι το πρωτάθλημα στη χώρα τους. 2. Το γεγονός ό,τι ο Ολυμπιακός πήγαινε στην ουσία για 2 αποτελέσματα. Επομένως οι αντεπιθέσεις θα ήταν ο τρόπος που θα κυνηγούσε το γκόλ. Τρία καθαρά χάφ στο κέντρο με το Μασάδο να κυνηγάει ακόμη και δεξιά πίσω τους αντιπάλους, να κόβει.

Ο Πορτογάλος χτες μας έκανε σοφότερους όσον αφορά το αγωνιστικό του προφίλ. Δεν είναι ούτε δεκάρι, ούτε οχτάρι, ούτε εξτρέμ. Είναι ένας freeroleπαίκτης που μπορεί και θέλει να κινείται παντού, με αφετηρία του όμως τον άξονα. Επιτέλους είδαμε εμφάνιση υψηλού επιπέδου από τον Πορτογάλο μέσο. Καλά στημένα, πάσες ξυραφιές και γκολ για δεύτερο σερί ματς. Και το πιο καλό: ΜΑΡΚΑΡΕ και δεν παράταγε φάσεις. Στην άμυνα ο Ολυμπιακός πήγε καλά ως αμυντική λειτουργία αλλά η γνώμη μου είναι ότι γλιτώσαμε ατομικές γκέλες που θα μπορούσαν να έχουν κατάληξη «α λα Σάλκε». Τα χάφ έτρεχαν κατευθείαν πάνω στους παίκτες. Η άλλη τρομερή περίπτωση, είναι ο Γκρέκο. Μια ασσίστ και ένα γκολ. Αυτός ο παίκτης μπορεί να βοηθήσει πολύ τον Ολυμπιακό γιατί απλά ξέρει ποδόσφαιρο. Το δείχνει σε κάθε του κίνηση πως αν «ξεψαρώσει» θα μας δώσει πράγματα για να τον θυμόμαστε. Τώρα για το Μήτρογλου, τα έχουμε πει. Είναι σέντερ-φορ κλάσης και εύχομαι να το μάθει και ο ίδιος χωρίς αυτή η γνώση να τον καταστρέψει. Ένα δοκάρι, ένα γκολ, σπάσιμο δεξιά και αριστερά, τελικές ακόμη και στο έδαφος..Ελπίζω ο Βαλβέρδε να βλέπει Ολυμπιακό..Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε μέσα έξω την πρωταθλήτρια Γαλλίας και είναι στους 6 βαθμούς. Έτσι όπως τα κατάφερε η Άρσεναλ, το τελευταίο ματς θα έχει ενδιαφέρον γι’ αυτήν και αυτό είναι το κέρδος μας. Τις μακρυμάνικες τις ράψαμε και φέτος και ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να παίζει στην Ευρώπη και φέτος. Η χτεσινή εμφάνιση έδειξε ότι η φανέλα βάρυνε αισθητά και το να παίρνεις διπλά και νίκες της τάξης του 3-1 στην έδρα σου στο ChampionsLeague, χωρίς να παίζεις καλά για μισή ώρα έχοντας πάρει το παιχνίδι με το πρώτο και το τελευταίο 20λεπτό σου, δείχνει ότι ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ. Χωρίς άγχος στη Γερμανία με τη Σάλκε, χωρίς άγχος στον Πειραιά με την Άρσεναλ. Και πού ξέρετε;…ίσως να μας χρωστάνε και άλλα γραμμάτια οι Γάλλοι…

ΥΓ. Μην κλαίτε παιδιά, ούτε από ραδιοφωνικές, ούτε από τηλεοπτικές δίκες. Δεν έχουμε να χωρίσουμε πλέον κάτι. Δεν ήταν όπως παλιά, εγώ πρώτος και εσύ δεύτερος. Για να προστατέψετε την…Παναθηναϊκή Συμμαχία, δε χρειάζεται να μιλάτε για τον Ολυμπιακό, ούτε για τις «διδαχές ήθους του Καραϊσκάκη».Ας θυμηθείτε τα άλλα «διδάγματα» του Καραϊσκάκη που σας έκαναν να αλλάζετε ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ξηλώνετε ομάδες. Ίσως αυτά να σας συνεφέρουν.

Αλέξανδρος Δρίβας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(19 ψήφοι)

Κάνε like στη σελίδα του bam.gr στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα του Ολυμπιακού μας:

 

Σχολιάστε

Joomla SEF URLs by Artio
Copyright ©