Dole Left
Dole Right

Διαβάστε:

 

Τα οκτώ «ερυθρόλευκα» Final Four

  • 0

Λίγο πριν την τελική μάχη της Μαδρίτης, η WEB TV του sport-fm.gr κάνει ιστορική αναδρομή στις οκτώ προηγούμενες συμμετοχές του Ολυμπιακού σε Final Four και θυμάται τα «ερυθρόλευκα» πεπραγμένα.

Οκτώ συμμετοχές, τρεις κατακτήσεις και έξι συμμετοχές σε τελικό είναι ο απολογισμός του Ολυμπιακού στα Final Four της Ευρωλίγκας. Ο φετινός τελικός προορισμός ήταν η Μαδρίτη, όπου οι «ερυθρόλευκοι» εμφανίστηκαν συνεπής στο ραντεβού τους και θα διεκδικήσουν τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία τους.

Το πρώτο… αίμα

Μία ιστορία γεμάτη Final Four και σημαντικές διακρίσεις, που άρχισαν να διαγράφονται στη σύγχρονη εποχή από το 1994 στο Τελ Αβίβ. Εκεί που ο… πρωτάρης Ολυμπιακός, έχασε την πρώτη μεγάλη του ευκαιρία να πατήσει στο έβερεστ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στον ημιτελικό, οι «ερυθρόλευκοι» νικούν 77-72 τον Παναθηναϊκό με καταληπτική εμφάνιση από Τάρπλεϊ, Πάσπαλ και Σιγάλα. Τα πανηγύρια και το… άδειασμα από την «αιώνια» μάχη, στοιχίζουν στον μεγάλο τελικό κόντρα στην Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Τόμπσον έβαλε το τρίποντο, ο Πάσπαλ έχασε τη βολή και η ομάδα δεν κατακτά αυτό που άξιζε βάσει απόδοσης εκείνη τη χρονιά, αφού ηττάται με 59-57.

«Στάση» Σαμπόνις

Ένα χρόνο αργότερα, ο Ολυμπιακός, συνεπής στο ραντεβού του, βρέθηκε στη Σαραγόσα. Αφού για δεύτερη σερί χρονιά, επικράτησε στο «αιώνιο» ντέρμπι με 58-52 χάρη στα σουτ του Έντι Τζόνσον, βρέθηκε απέναντι στη Ρεάλ του Σαμπόνις, του Αρλάουκας και του... Ομπράντοβιτς! Εκείνη η Ρεάλ ήταν ανίκητη, και η ομάδα του Ιωαννίδη δεν κατόρθωσε να την κοιτάξει στα μάτια. Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, οι Πειραιώτες έμεναν στη δεύτερη θέση της Ευρώπης, χάνοντας στον τελικό με 73-61, έχοντας μοναδικό διασωθέντα τον Γιώργο Σιγάλα.

Η γη της… επαγγελίας

Δύο χρόνια αργότερα, το …πλήρωμα του χρόνου ήρθε στην Ρώμη. Η Ολύμπια Λιουμπλιάνας δεν στάθηκε εμπόδιο στον ημιτελικό και η πρόκριση για την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς έρχεται πανηγυρικά και με σκορ 74-65, αφού ο Ντέιβιντ Ρίβερς είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Η Μπαρτσελόνα των Καρνισόβας και Τζόρτζεβιτς φάνταζε ισχυρός αντίπαλος, όμως οι "ερυθρόλευκοι" δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Κατακτούν το πρώτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο με σκορ 73-58, τον Ρίβερς να κάνει… πάρτι και το «Παλαέουρ» να σείεται από τους πανηγυρισμούς των δέκα και πλέον χιλιάδων Ελλήνων που βρέθηκαν στις εξέδρες του.

Το… θαύμα του Γιόνας

Ακολούθησε… διάλλειμα ενός χρόνου και ο Ολυμπιακός ξανά με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο, επιστρέφει στην κορυφαία τετράδα της Ευρώπης στο Μόναχο το 1999. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, όμως στον ημιτελικό οι πειραιώτες έπεσαν πάνω στην.. διαστημική εκείνη τη χρονιά Ζαλγκίρις Κάουνας. Πολλοί δεν υπολόγιζαν το σύνολο του Γιόνας Καζλάουσκας, αδίκως όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε, καθώς αρχικά ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το λιθουανικό ρυθμό και παραδόθηκε αμαχητί με σκορ 87-71. Η νίκη στον μικρό τελικό επί της Κλιμάμιο Μπολόνια δίνει μία κάποια παρηγοριά στους «ερυθρόλευκους» που τερματίζουν στην 3η θέση.

Αποτυχημένη επιστροφή

Ακολουθούν δέκα χρόνια… ανομβρίας και παρακμής του τμήματος, που θα χρειαστεί δέκα ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει στο Final Four. Με διοικητικούς ηγέτες τους αδελφούς Αγγελόπουλους, αφού ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει αποχωρήσει, ο Ολυμπιακός προκρίνεται στο Βερολίνο. Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στο τιμόνι και παίκτες όπως οι Τσίλντρες, Μπουρούσης, Παπαλουκάς και Γκριρ στο παρκέ, η πειραϊκή ομάδα διεκδίκησε την πρόκριση στον τελικό, σ' ένα συγκλονιστικό παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό, αλλά με σκορ 84-82 η τελευταία επίθεση χάθηκε και μαζί και η πιθανότητα επιστροφής στην ευρωπαϊκή κορυφή. Η ήττα (95-79) από την Μπαρτσελόνα στο μικρό τελικό ήρθε ως απόρροια της απογοήτευσης, μετά τον πρώτο χαμένο «αιώνιο» ημιτελικό επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Στον τελικό, αλλά…

Ένα χρόνο αργότερα, στο "Παλέ ντε Μπερσί" του Παρισιού, ο Ολυμπιακός, ακόμη πιο ισχυρός σε μπάτζετ και ενισχυμένος με τον Λίνας Κλέιζα, έφτασε ένα βήμα πιο μακριά. Ο ημιτελικός με την Παρτιζάν, του Μπο ΜακΚάλεμπ και του Άλεξ Μάριτς, έκρυβε όπως αποδείχθηκε πολλές παγίδες, αλλά το φόλοου κάρφωμα του Τσίλντρες στο air ball τρίποντο του Τεόντοσιτς στη τελευταία επίθεση, έστειλε το ματς στην παράταση. Ο Γιάννης Μπουρούσης κάνει εξαιρετικό παιχνίδι και ο Ολυμπιακός προκρίνεται με σκορ 83-80 στον τελικό. Εκεί, παρουσιάζεται κατώτερος των περιστάσεων και η Μπαρτσελόνα που κατά γενική ομολογία παίζει εκείνη τη χρονιά το καλύτερο μπάσκετ, στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης το ίδιο εύκολα με αυτό που δείχνει το τελικό 86-68.

Η εποποιία της Πόλης

Δύο χρόνια αργότερα και με ένα εντελώς διαφορετικό πλάνο στον τρόπο κατάρτισης του ρόστερ, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Final Four της Κωνσταντινούπολης, κάτι που στις αρχές της σεζόν φάνταζε με… ανέκδοτο. Σε… ελληνικό χώμα, γράφεται η πιο χρυσή στιγμή στην ιστορία του συλλόγου, καθώς τα… μωρά του Ντουσαν Ίβκοβιτς, ανατρέπουν όλα τα προγνωστικά και παίρνουν το πρωτάθλημα Ευρώπης. Αρχικά, βγάζουν εκτός τη Μπαρτσελόνα με σκορ 68-64 στον ημιτελικό και τον Σπανούλη να καθοδηγεί μαεστρικά. Στον τελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προβάλει ως ακλόνητο φαβορί και προηγείται 19 πόντους, 12 λεπτά πριν το φινάλε του αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι», πραγματοποιούν μία επική ανατροπή, που ολοκληρώνεται με το καλάθι-σύμβολο του Γιώργου Πρίντεζη στο τέλος. 62-61 και ο Ολυμπιακός κατακτά το πιο… αντρίκιο τρόπαιο στην ιστορία της διοργάνωσης, στέλνοντας στα… ουράνια τους οπαδούς του.

Και στο Λονδίνο ήταν… ωραία

Ένα χρόνο αργότερα και με τον Γιώργο Μπαρτζώκα πλέον στον πάγκο τους οι «ερυθρόλευκοι» προκρίνονται στο Final Four του Λονδίνου, όπου στον ημιτελικό αντιμετωπίζουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Άπαντες περιμένουν εκδίκηση των ρώσων, όμως ο Ολυμπιακός παίζει καταπληκτικό μπάσκετ, καθηλώνει την ομάδα του Μεσίνα και προκρίνεται με σκορ 69-52. Χάινς και Άντιτς κάνουν… πλάκα στους αντιπάλους ψηλούς, η άμυνα τσακίζει… κόκκαλα και ένας ακόμα τελικός είναι γεγονός.

Εκεί περιμένει η Ρεάλ Μαδρίτης, που… διψάει για το πρώτο της τρόπαιο μετά από 18 χρόνια. Η βασίλισσα, αρχίζει ιδανικά, προηγείται με 17 πόντους στην αρχή του αγώνα, αλλά κάπου εκεί ξεκινάει η αντεπίθεση. Σλούκας, Κατσίβελης και Περπέρογλου αλλάζουν τον ρυθμό, ο Σπανούλης στο 2ο ημίχρονο κάνει σμπαράλια όλα τα αμυντικά συστήματα του Λάσο, ο Έισι Λο τον ακολουθεί και ο Ολυμπιακός στέφεται back to back πρωταθλητής Ευρώπης με σκορ 100-88. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας γίνεται ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που κατακτά το ιερό δισκοπότηρο της Ευρώπης και το πανηγύρι δεν έχει τελειωμό.

Σε λίγες μέρες, οι «ερυθρόλευκοι» φιλοδοξούν να ζήσουν ανάλογες… ανατροπές προνωστικών και στιγμές. Για να δούμε, θα τα καταφέρουν;

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Θρύλος σήκωσε το δέκατο!

  • 0

Η γυναικεία υδατοσφαίριση έκανε περήφανη την Ελλάδα για μια ακόμη φορά. Η ομάδα του Ολυμπιακού στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και το sport-fm.gr θυμάται τις προηγούμενες εννιά ευρωπαϊκές κούπες.

Η γυναικεία υδατοσφαίριση μας έχει κάνει ουκ ολίγες φορές περήφανους ως Έλληνες. Τόσο η εθνική ομάδα, όσο και οι σύλλογοι, μας έχουν χαρίσει απίστευτες στιγμές χαράς τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης νικώντας 10-9 την πανίσχυρη ισπανική Σαμπαντέλ στον μεγάλο τελικό του Final 4, που φιλοξενήθηκε στο κολυμβητήριο του Πειραιά και κατέκτησε την Ευρωλίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ήταν το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο των «ερυθρόλευκων» και μάλιστα συνεχόμενο και συνολικά το δέκατο (!) της Ελλάδας σε συλλογικό επίπεδο.

Η αρχή των επιτυχιών έγινε το 2000 με την κατάκτηση του Champions Cup από τη Γλυφάδα, η οποία επανέλαβε την επιτυχία της το 2003. Την χρονιά αυτή, η επιτυχία για την Ελλάδα ήταν διπλή, αφού και η Βουλιαγμένη πανηγύρισε την κατάκτηση του LEN Trophy.

Τα επόμενα χρόνια υπήρξε μια σχετική… ανομβρία, αφού χρειάστηκε να περάσουν έξι για να πανηγυρίσει κάποια ελληνική ομάδα την κατάκτηση κάποιου ευρωπαϊκού τροπαίου. Ήταν και πάλι η Βουλιαγμένη, η οποία κατέκτησε αυτή τη φορά το Champions Cup το 2009 και «καπάκι» το 2010, κάνοντας το «back to back. Τις ίδιες χρονιές, στέφθηκε και υπέρ-πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατακτώντας το Σούπερ Καπ.

Το 2010 ήταν και η χρονιά του Εθνικού, που κατέκτησε το LEN Trophy, μια επιτυχία που επανέλαβε πέρυσι ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πειραιά έκανε κατά κάποιο τρόπο το δικό της «back to back», αφού κατέκτησε έναν ευρωπαϊκό τίτλο για δεύτερη σερί χρονιά. Αυτή τη φορά, όμως, ήταν ακόμη πιο… αστραφτερός, αφού στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και εις ανώτερα..

Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορική επίσκεψη για τον Αλέξανδρο

  • 0

Αναλυτικά η ενημέρωση της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ

Η πίστη και η προσπάθεια ανταμείβονται. Πριν από λίγο καιρό, ο μικρός Αλέξανδρος είχε εκδηλώσει, μέσω της εκπομπής «Πάμε Πακέτο», την διακαή επιθυμία του να βρεθεί στο γήπεδο Καραϊσκάκη και να δει από κοντά έναν αγώνα της αγαπημένης του ομάδας. Του Ολυμπιακού! «… Θέλω να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουμε επικοινωνήσει με την εκπομπή και προφανώς θα κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο του παιδιού!», έγραφε τότε στο Facebook ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Ολυμπιακού, κ. Κώστας Καραπαπάς.

Ο σύλλογός μας και φυσικά ο κ. Μαρινάκης δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασυγκίνητοι από την επιθυμία του μικρού φιλάθλου του Ολυμπιακού. Με συντονισμένες ενέργειες και έπειτα από συνεννόηση με το επιτελείο της εκπομπής, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της ΠΑΕ, κα. Κατερίνα Μυλωνά, φρόντισε όλες τις λεπτομέρειες, ώστε ο μικρός Αλέξανδρος να βρεθεί στο γήπεδο.



Και σε τι αγώνα! Ανήμερα της κατάκτησης του 42ου πρωταθλήματος, από τον Ολυμπιακό, ο νεαρός φίλαθλος ήρθε στο Ναό μας, όπου τον υποδέχθηκε ο Κώστας Μήτρογλου! Ήταν, άλλωστε, επίσης όνειρό του, να γνωρίσει από κοντά τον «πιστολέρο»! Και αυτό πραγματοποιήθηκε!

Ο μικρός Αλέξανδρος αδυνατούσε να κρύψει τη χαρά του… Η μεγάλη του επιθυμία, είχε γίνει πραγματικότητα. Συνοδευόμενος από τους δικούς του ανθρώπους, μετέβη σε μία από τις σουίτες του γηπέδου, από όπου παρακολούθησε την αναμέτρηση του Θρύλου με τον Λεβαδειακό. Το χαμόγελό του ήταν μοναδική, ανεκτίμητη επιβράβευση…!



Ο Ολυμπιακός δεν θα σταματήσει ποτέ να προσφέρει. Χαρά, χαμόγελο, ελπίδα. Με όλη τη δύναμη της «ερυθρόλευκης» ψυχής, η προσφορά προς τον συνάνθρωπο δεν θα σταματήσει ποτέ… Ο μικρός Αλέξανδρος απέδειξε ότι αν θέλεις κάτι πολύ, θα το πετύχεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Ούτε καν… 100

  • 0

 

Ενενήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Ολυμπιακός. Το www.sport-fm.gr ανατρέχει στις μεγάλες επιτυχίες της ιστορίας του «έφηβου» με τους τίτλους που θα ζήλευαν πολλοί.    

Διαβάστε περισσότερα...

RIP… Christian Welp (vid)

  • 0

Το www.sport-fm.gr αποχαιρετά τον Κρίστιαν Βελπ με ένα βίντεο για την μπασκετική του διαδρομή.

Πέρασε μόλις ένα χρόνο στην Ελλάδα. Όμως αυτός έμελε να είναι ο πιο πετυχημένος στην ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού. Ο Κρίστιαν Βελπ «έφυγε» μόλις στα 51 του χρόνια προδομένος από την καρδιά του, αλλά θα βρίσκεται πάντα σε αυτές των «ερυθρολεύκων» για τη συμβολή του στην κατάκτηση του τριπλ κράουν το 1997.

Το www.sport-fm.gr τον αποχαιρετά με ένα βίντεο για τη διαδρομή του από την εκπομπή Basket Heroes.

Διαβάστε περισσότερα...

16 + 1 Θρυλικά "διπλά" με αντίπαλο τον ΠΑΟ (vid)

  • 0

Την Κυριακή έχουμε ντέρμπι...η αγωνία χτυπάει κόκκινο και όλοι θέλουμε να κερδίσει ο καλύτερος, δηλαδή ο Ολυμπιακός.

Μπορεί η ήττα απο την Ντίνπρο να ήρθε σε άσχημη στιγμή για την ομάδα όμως όταν είσαι μαθημένος στα δύσκολα αφήνεις πίσω τις ήττες και πηγαίνει στο σπίτι του "αιώνιου εχθρού" για μόνο ένα αποτέλεσμα: την νίκη.

Στην προιστορία του μεγάλου αυτού ντέρμπι ο Θρύλος έχει κάνει 15 μεγάλα "διπλά" που αξίζει να θυμηθούμε:

ΚΥΡ 6/11/1966 (ΛΕΩΦ) ΠΑΟ - ΟΣΦΠ = 0 - 1 [8'ΓΙΟΥΤΣΟΣ]

ΤΕΤ 6/12/1972 (ΛΕΩΦ) ΠΑΟ - ΟΣΦΠ = 0 - 1 [17'(τακουνάκι) ΑΡΓΥΡΟΥΔΗΣ]

ΚΥΡ 31/12/1978 (ΛΕΩΦ) ΠΑΟ - ΟΣΦΠ = 2 - 3 [15'ΚΑΤΣΑΒΑΚΗΣ,36'ΛΟΣΑΝΤΑ,53' ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ --- (20'(κ),44'ΑΛΒΑΡΕΖ).]

ΚΥΡ 2/11/1980 (ΛΕΩΦ) ΠΑΟ - ΟΣΦΠ = 0 - 1 [39'ΚΟΥΣΟΥΛΑΚΗΣ.]

ΚΥΡ 22/5/1983 (ΛΕΩΦ) ΠΑΟ - ΟΣΦΠ = 0 - 1 [13'ΕΣΤΑΒΙΓΙΟ.]

ΚΥΡ 16/3/1986 (ΟΑΚΑ) ΠΑΟ - ΟΣΦΠ = 1 - 2 [33'(κ) ΒΑΊ΄ΤΣΗΣ,64'ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ --- (80'ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ).]

ΚΥΡ 10/3/1991 (ΟΑΚΑ) ΠΑΟ - ΟΣΦΠ = 0 - 1 [52'ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ.]

ΚΥΡ 2/5/1993 (ΟΑΚΑ) ΠΑΟ - ΟΣΦΠ = 2 - 3 [19'ΜΠΑΤΙΣΤΑ,50'(κ) ΠΡΟΤΑΣΩΦ,56'ΛΙΤΟΦΤΣΕΝΚΟ --- (48'(π),72'(κ)ΒΑΖΕΧΑ).]

ΤΕΤ 5/1/1994 (ΟΑΚΑ) ΠΑΟ - ΟΣΦΠ = 1 - 2 [45'ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ,66'ΧΑΤΖΙΔΗΣ --- (77'(φ)ΣΑΡΑΒΑΚΟΣ).]

ΚΥΡ 6/4/1997 (ΟΑΚΑ) ΠΑΟ - ΟΣΦΠ = 0 - 2 [ 8'(φ) ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ,49'ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ.]

ΣΑΒ 4/4/1998 (ΟΑΚΑ) ΠΑΟ - ΟΣΦΠ = 0 - 2 [24'(κ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,34'ΜΑΥΡΟΓΕΝΙΔΗΣ.]

ΣΑΒ 5/12/1998 (ΟΑΚΑ) ΠΑΟ - ΟΣΦΠ = 2 - 4 [41'ΑΥΤΟΓΚΟΛ(ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ),52',93 ­'ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ,71'(κ) ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ --- (30'ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ,32'ΒΑΖΕΧΑ)]

ΚΥΡ 28/8/2005 (ΟΑΚΑ) ΠΑΟ -- ΟΣΦΠ = 0 -- 2 [35'(κ) ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ,86'ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ.]

ΚΥΡ 21/3/2010 (ΟΑΚΑ) ΠΑΟ -- ΟΣΦΠ = 0 -- 1 [67'ΝΤΑΡΜΠΙΣΑ'Ι'Ρ.]

ΚΥΡ 18/3/2012 (ΟΑΚΑ) ΠΑΟ -- ΟΣΦΠ = 0-3 (χ.αγ. διεκόπη στο 0 -- 1) [51'ΑΜΠΝΤΟΥΝ.]

ΣΑΒ 2/11/2013 (ΛΕΩΦ) ΠΑΟ -- ΟΣΦΠ = 0 -- 1 [90'ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ.]

 

Και έτσι για μπόνους που λέμε...ένα ματς που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει.Τι κι αν είναι για άλλο θέσμό και όχι για το πρωτάθλημα;

Στις 21 Μαρτιίου 2001 η ρεβάνς του Κυπέλλου Ελλάδος (το πρώτο ματς έληξε 1-1) με τους ερυθρόλευκους να επικρατούν 1-4 με τα γκόλ των Αλεξανδρή (6'), Λουτσιάνο ντε Σόουζα (9'), Γεωργάτου (πεν, 61') και του μάγου Ζιοβάνι(83')

 

Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε χρόνο 8 Φλεβάρη...ξυπνάς με ένα σφίξιμο στο στομάχι

  • 0

Έχουν περάσει 34 χρόνια… κι όμως κάθε χρόνο 8 Φεβρουαρίου ξυπνάς με ένα σφίξιμο στο στομάχι και μια στενοχώρια που δεν μπορείς να εξηγήσεις…

Κι όμως για την οικογένεια του Ολυμπιακού, για τα εκατομμύρια των φίλων του σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γής, αυτό το σφίξιμο και η στενοχώρια έχουν εξήγηση.

 

Η τραγωδία εκτυλίσσεται ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο απόγευμα στο παλαιό Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο Θρύλος των Σαργκάνη, Γαλάκου, Αναστόπουλου και Νικολούδη, αντιμετωπίζει  τον άνθρωπο που λίγα χρόνια αργότερα, θα άλλαζε τον Ολυμπιακό. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος μαζί με τους Οικονομόπουλο, Αρδίζογλου, Μανωλά, Καραβίτη, Παραπραστανίτη, Θώδη, Βλάχο, Ελευθεράκη, Κώττη και Μαύρο απάρτιζαν την ενδεκάδα της ΑΕΚ στο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Οι ερυθρόλευκοι είναι καταιγιστικοί... παίζοντας φανταστικό ποδόσφαιρο συντρίβουν 6-0 τους μεγάλους αντιπάλους τους. Οι σκόρερ των ερυθρόλευκων  γκολ: 3 γκολ ο Γαλάκος και από ένα ο Κουσουλάκης, Ορφανός και Βαμβακούλας.

Η τεράστια χαρά των 35.450 οπαδών του Ολυμπιακού, του πιο ζωντανού τμήματος της ολυμπιακής οικογένειας, των παιδιών που βρίσκονται στην της Θύρας 7(κάτω απ’ το ρολόι), βιάζονται να «καταπιούν» τα σκαλιά και να βρεθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στη Θύρα 1 για να αποθεώσουν τα ινδάλματά τους. Και τότε συμβαίνει το μοιραίο. Κάποιος γλιστράει στα σκαλιά (πατώντας -πιθανόν- ένα μαξιλάρι από φελιζόλ) και κυλάει ως την πόρτα, που για κάποιους ήταν κλειστή και για άλλους μισάνοιχτη. Από εκεί και πέρα ξεκινάει η τραγωδία καθώς η αποσυμφόρηση του χώρου είναι αδύνατη, με αποτέλεσμα αυτοί που ακολουθούν από πίσω βγαίνοντας να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο.

Τα λόγια του 18χρονου τότε Ηλία Λύτρα που έπεσε από τους πρώτους στα μοιραία  σκαλοπάτια της Θύρας 7 και τραυματίστηκε. «Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά-καλά τι έγινε άρχισαν να πέφτουν πάνω μας ένας, δύο, τρεις, δέκα, εκατό..»

Το ρολόι δείχνει 16:50 και η χαρά μετατρέπεται σε θρήνο. Αστυνομικοί καταφέρνουν, μετά από μεγάλες προσπάθειες, να "ξεριζώσουν" ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο. Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται στο Τζάννειο. Οι συγγενείς αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους, εκατοντάδες φίλαθλοι ψάχνουν τους φίλους τους. Οι πρώτοι νεκροί αναγνωρίζονται. Θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ο αριθμός τους θα φθάσει τους 21. Το προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκεί για την περίθαλψη των τραυματιών και γίνονται εκκλήσεις για ιατρικές ενισχύσεις και αίμα.

Στο Τζάνειο καταφθάνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που ενημερώνουν διαρκώς τον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η τηλεόραση διακόπτει την κανονική ροή του προγράμματός της και μεταδίδει πένθιμη  μουσική.

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι μέχρι σήμερα κανείς από τους υπευθύνους δεν έχει λογοδοτήσει για την απίστευτη αυτή τραγωδία. Οι 5 φύλακες της Θύρας 7, που πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί σε φυλάκιση 10 ετών, αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά στις 22/9/86.

Η μνήμη των 21 αδικοχαμένων φιλάθλων τιμάται κάθε χρόνο από  όλη την Ολυμπιακή οικογένεια, τους παράγοντες, τους παίκτες, την τεχνική ηγεσία και τους φίλους του Ολυμπιακού.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής όλες οι νίκες και τα πρωταθλήματα είναι αφιερωμένα σε αυτά τα παιδιά που έχασαν την ζωή τους βλέποντας «την μεγάλη τους αγάπη»… τον Ολυμπιακό. 

 


 

Η συγκλονιστική μαρτυρία για την Θύρα 7 από τον Μανώλη που ανατριχιάζει

 Αναλυτικά, η συγκλονιστική μαρτυρία ενός φιλάθλου του Ολυμπιακού, του Mανώλη, ο οποίος είχε βρεθεί εκείνη την ημέρα στην Θύρα 7. Μία μαρτυρία η οποία προκαλεί ανατριχίλα, συγκίνηση και δάκρυα, καθώς μιλάει για τον αδελφικό φίλο που έχασε εκείνη την ημέρα, Σπύρο Λεωνιδάκη:

"Όλοι  εμείς οι εναπομείναντες φίλαθλοι του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στα 21 αδικοχαμένα αδέλφια μας που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα σκαλιά της Θύρας 7 του Σταδίου Καραϊσκάκη, δημοσιεύουν μία από τις δεκάδες μικρές και μεγάλες ιστορίες που έχουν ως πρωταγωνιστές του ήρωες εκείνης της ημέρας με τον Έφηβο στη καρδιά, και που από εκείνο το ηλιόλουστο Κυριακάτικο απόγευμα και μετά παρακολουθούν τον πολυαγαπημένο τους Ολυμπιακό από την γειτονιά των αγγέλων...

 Παράλληλα, παρατίθεται και φωτογραφικό υλικό από τις ημέρες εκείνες, ως μια ακόμα ιστορική μαρτυρία του τραγικού δυστυχήματος που χαράχθηκε ανεξίτηλα στην ιστορία του Ολυμπιακού ως η πλέον μαύρη στιγμή της... Για τον Σπύρο, ο θάνατος του μέσα στο Καραϊσκάκη, έμοιαζε με την υπέρτατη θυσία εν ώρα καθήκοντος... «Πάμε ρε Σπυράκι να πιούμε καμιά μπυρίτσα και να πειράξουμε καμιά ψόφια», του έλεγα. «Τι λες ρε Μανωλιό, μυαλό κουκούτσι έχεις!

 Ο Θρύλος παίζει και εσύ μου λες για γυναίκες. Άσε με ρε, είμαι μικρός ακόμα για τέτοια. Έχω καιρό…», έλεγε. Όλοι νομίζαμε ότι είχε καιρό να ζήσει την ζωή του, να χαρεί τον Ολυμπιακό του. Η οικογένεια του, οι φίλοι του, όλοι μας. Κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί η έστω να περάσει από το μυαλό του, αυτό που θα γινότανε εκείνη την μέρα και τι παγίδα μας είχε στήσει ο θάνατος.

Η θύρα θανάτου...

 Η θύρα θανάτου... Εγώ, ο Μανωλιός, 18 χρόνων τότε , Ολυμπιακός με τις ώρες μου, είχα τον Σπύρο να με βάζει σε τάξη (όπως έλεγε) και να μου θυμίζει ποιά είναι η θέση μας και που έπρεπε να είμαστε όταν έπαιζε ο Ολυμπιακός. Το Σάββατο, στις 7/2, δεν κοιμηθήκαμε όλο το βράδυ. Μαζευτήκαμε στο λιμάνι, με μια μπύρα στο χέρι μέχρι το πρωί. Ξεχαστήκαμε με την κουβέντα, είχε φάει τότε μεγάλο κόλλημα με τον Γαλάκο. Όλο για αυτόν μιλούσε, ήταν τρελός και παλαβός για εκείνον. «Αύριο θα πάω, σίγουρα πράγματα! Να τον φιλήσω, να τον ακουμπήσω απλά, και μετά δεν θα πλυθώ μέχρι την άλλη Κυριακή...», έλεγε. «Δεν με χωράνε τα παπούτσια μου όταν τον βλέπω, θέλω να τα βγάλω και να τρέξω προς το μέρος του. Είναι ο Θεός ο ίδιος!», μονολογούσε. «Μην βλαστημάς ρε Σπύρο», του έλεγα εγώ ο αφελής... Πήγαμε σπίτι με τα ποδιά θυμάμαι. Από τον Πειραιά μέχρι το Χαλάνδρι, με την κουβέντα δεν καταλάβαμε τον ποδαρόδρομο.

  "Όλοι οι δρόμοι ντυμένοι στα κόκκινα, οδηγούσαν προς μια κατεύθυνση: στο Καραϊσκάκη"

 Την άλλη μέρα ο Σπύρος σήκωσε πυρετό. «Μας πήρε το αεράκι ρε Σπύρακλα», του είπα. Η κυρά Κατερίνα το θεώρησε απίθανο να σηκωθεί να πάει στον αγώνα. «Άστη να λέει, δεν χάνω τον αγώνα με την χανούμισσα εγώ, και πεθαμένος θα πάω!». Θεέ μου, τι κουβέντα... Ξεκινήσαμε από τις 11 να κατηφορίζουμε. Όλοι οι δρόμοι ντυμένοι στα κόκκινα, οδηγούσαν προς μια κατεύθυνση: στο Καραϊσκάκη. Σε όλη την διαδρομή ο Σπύρος ήταν χαμένος (όπως πάντα πριν από κάθε αγώνα), τραγούδαγε και μίλαγε μόνος του. «Φτάσαμε Μανωλιό, φτάσαμε! Κοίτα το, κοίτα το, είναι παράδεισος!». «Παράδεισος για εμάς και κόλαση για τους άλλους», του είπα και μας έπιασαν τα γέλια. Στις 12 ήμασταν ήδη μέσα, Θύρα 7 όπως πάντα.

 "Τίποτα μα τίποτα δεν έδειχνε ότι τα γέλια θα μετατραπούν σε κραυγές πόνου"

 Οι φωνές, τα τραγούδια, τα πανό, σε βάζανε αμέσως στο κλίμα. Τίποτα μα τίποτα δεν έδειχνε ότι τα γέλια θα μετατραπούν σε κραυγές πόνου και αγωνίας, και ο Χάρος θα σκέπαζε με την κατάμαυρη σκιά του το φαληρικό στάδιο... Όταν βγήκε η ομάδα, το γήπεδο άλλαξε μορφή. Τα συναισθήματα δεν μπορούσαν να περιγραφούν με λόγια, οι καρδιές μας χτυπούσαν δυνατά, όλων, όλων μας. Έβλεπε ο καθένας μας στο πρόσωπο του άλλου, σαν να κοιτούσαμε μέσα από γυαλί, την αγάπη του για την ομάδα. Για τους παίκτες, το γήπεδο, για όλα. Τα πάντα για τον Ολυμπιακό. Ο Σπύρος είχε ήδη εξαφανιστεί από δίπλα μου.

 Μετά απο κάποια λεπτά, τον είδα πάνω στο κάγκελο να φωνάζει: «Γαλάκο είσαι ένας και μοναδικός!». Όλοι τραγουδούσαμε, όλοι ζούσαμε κάτι το απίθανο. Μα ο Χάρος, παραμόνευε… Τα λεπτά άρχισαν να κυλούν. Το τόπι χανότανε μέσα στα ποδιά των παιχταράδων μας. Ένα γήπεδο «στο πόδι», χωρίς σταματημό, ένα γήπεδο κόλαση. Μετά από το 3ο λεπτό του παιχνιδιού, με ένα τρομερό κατέβασμα που έκανε ο Γαλάκος, έβαλε το πρώτο του γκολ. Αυτό ήταν.

  «Ο-ΛΥ-ΜΠΙ-Α-ΚΟΣ! Ο-ΛΥ-ΜΠΙ-Α-ΚΟΣ!»

 Το γήπεδο πήρε φωτιά, και μαζί με αυτό και η καρδιά του Σπύρου, ο οποίος γκρεμοτσακίστηκε από το κάγκελο μέσα στα πανηγύρια. Το κεφάλι του άνοιξε, αλλά ποιός έδινε σημασία. Ούτε ο ίδιος. Μέσα στα αίματα φώναζε: «Ο-ΛΥ-ΜΠΙ-Α-ΚΟΣ! Ο-ΛΥ-ΜΠΙ-Α-ΚΟΣ!» «Ρε Σπύρακλα, πρόσεχε ρε. Θα σκοτωθείς ρε φίλε» «Υπάρχει πιο γλυκός θάνατος ρε??? Να σου πω εγώ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ»… Τέλος του ημίχρονου. «Έλα να κάτσεις λίγο κάτω ρε τρελέ». «Κακομοίρη μου, αν σε δει η κ. Κατερίνα έτσι, θα σου το κόψει το γήπεδο μια και καλή! Δεν πρέπει να δει την κεφάλα σου σπασμένη, ρε». «Καλά ρε, θα δούμε μετά τι θα κάνουμε, όχου...» Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε και ο Σπύρος έμεινε τελικά μαζί μου, δεν αισθανότανε και πολύ καλά. Όταν όμως ο Γαλάκος ξανακάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα, ανέβηκε πάλι στα κάγκελα και χοροπήδαγε σαν το κατσίκι... «Οικονομόπουλε, να τον προσεχείς αυτόν, θα σου καρφώσει κι άλλα!», έλεγε στον τερματοφύλακα. Τα γκολ διαδέχονταν το ένα το άλλο. Η καρδιά μας είχε βγει από την θέση της και έκανε και αυτή τις βόλτες της μέσα στο γήπεδο.

  "Το σκορ ήταν 4-0 και το γλέντι φούντωνε"

 Ο Κουσουλάκης και ο Ορφανός είχαν ήδη βάλει από ένα γκολ. Το σκορ ήταν 4-0 και το γλέντι φούντωνε, γλέντι που έγινε ακόμα πιο ξέφρενο έπειτα από την τρελή κούρσα του Βαμβακούλα και το 5-0. Το όνειρο που ζούσαμε, ένα πραγματικό γεγονός πλέον, έφτασε στην αποκορύφωση του όταν ο Μάϊκ Γαλάκος στο 84' έκανε το 6-0. Δεν θέλαμε τίποτα άλλο εκείνη τη στιγμή, τίποτα άλλο δεν θα έφερνε την καρδιά μας σε τέτοιο παραλήρημα. Και έτσι ξαφνικά, όλα άρχισαν... «Πάμε ρε! Πάμεεεεεε!!!» «Που πάνε όλοι ρε Σπύρο, που να πάμε;» «Πάμε ρε σου λέω, πάμε να τους βρούμε ρεεεεε! Τα αγόρια μας, τους άρχοντες μας, πάμε που σου λέω!» «Κάτσε ρε Σπύρο, δεν τελείωσε, ένα λεπτό έχει ακόμα, κάτσε…» Που να ακούσει... «Γαλάκο, σου 'ρχομαι!», φώναζε. Άρχισε να τρέχει προς την έξοδο μαζί με τόσους άλλους.

"Σταματήστε, πέσαμε ρεεεεε!!!"

Τρέχαμε όλοι μαζί, με το μάτι να γυαλίζει από χαρά και περηφάνια. Κοντά στο πρώτο σκαλί, πήγα να τον πιάσω. «Μην χαθούμε, ρε!», του φώναζα. Λίγο πριν το πρώτο σκαλί, ξαφνικά, τον είδα να χάνεται, να πέφτει. Να πέφτουν όλοι από πάνω του, ο ένας μετά τον άλλον, με φόρα, με ορμή. Παντού φωνές, κραυγές, σπαραχτικές κραυγές... «Ρεεεεεεεεεεεεεεε! Ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!», φώναζα. «Σταματήστε, πέσαμε ρεεεεε!!!». Η φωνή μου, ένα τίποτα μέσα στον όχλο, όλοι τρέχανε όλο και πιό πολύ, χωρίς να ξέρουν οτι απο κάτω βρίσκεται κόσμος. «Ανοίξτε ρεεεεεεεε!!! Ανοίξτε καθάρματα τις πόρτες!!! Ανοίξτε γ... το στανιό μου...ΣΠΥΡΟΟΟΟΟΟ, που είσαι ρεεεεεε...Ανοίξτε μ...!!! Μηηηηηηη, μη τρέχετε, είμαστε κάτω ρεεεεεεε!!!»... Λόγια, οδύνης λόγια, χαραγμένα σαν από κοφτερή λεπίδα πάνω στην καρδιά μου. Είχαν πέσει από πάνω μου παιδιά και από κάτω μου άλλα να φωνάζουν σπαρακτικά. Μετά από κάποια ώρα, κατάφερα να σηκωθώ ενώ ακόμα παλικάρια, το ένα μετά το άλλο, έπεφταν κάτω στις σκάλες

 "Του έβγαλα το κεφάλι μέσα από το κάγκελο"

 Βλέπω, μέσα στον χαλασμό, τον Σπύρο σφηνωμένο στην γωνία της πόρτας. Ένα κουβάρι να φωνάζει: «Ααααααααααααα το κεφάλι μου, το κεφαλάκι μουυυυυυ...". Πήγα κοντά του. Του έβγαλα το κεφάλι μέσα από το κάγκελο. Ήταν σαν ένα ξένο σώμα πάνω του, δεν το αισθανόταν. Βρήκαμε ένα άνοιγμα, μια τρύπα που προσπάθησαν να ανοίξουν στην πόρτα. Βγήκαμε έξω. Έσυρα σαν τσουβάλι τον Σπύρο στον περίβολο της θύρας, και τον πήρα στην αγκαλιά μου. Δεν ένιωθε τίποτα πάνω του. Του στερέωσα το κεφάλι στο τοίχο. Έβαλα τα κλάματα.. Δεν θα μπορούσε να τον αναγνωρίσει ούτε η μανά του έτσι όπως ήταν... «Σπύρο...Μίλα ρε φίλε. ΜΙΛΑΑΑΑ!!!» «Πονάω...Το κεφάλι μου...Πονάω…Τι γίνεται;...Tι έγινε;...Πονάω Μανωλιό. Πονάωωωωωω...» «Σώπα, σώπα. Έρχονται ρε, έρχονται. Θα σε φτιάξουν ρε, μη μιλάς...Σώπα...» «Γιατί φωνάζουν; Τι γίνεται ρε Mανωλιό. Τι γίνεται, τι μας κάνανε.» «Τίποτα, σταμάτα αγόρι μου, έρχονται».

 "Kραυγές που σου έκαιγαν την ψυχή"

 Τον αφήνω, πάω προς την είσοδο να βοηθήσω. Περνάω το χέρι μου μέσα από την τρύπα, 10 άτομα το αρπάζουν. Προσπαθούσαν να γλιτώσουν, να βγουν. Δεν μπορούσα να πιάσω κανέναν. Έπιανα ένα χέρι, αλλά ήταν αδύνατον να ξεχωρίσω το υπόλοιπο σώμα. Μια μάζα όλα, χέρια, πόδια, μυαλά, όλα ένα... Έξω από την είσοδο, κόσμος να τρέχει να βοηθήσει, πανικός, κραυγές, κραυγές που σου έκαιγαν την ψυχή. Όλα μία κόλαση… Τα πρώτα ασθενοφόρα έφτασαν. Έτρεξα στον Σπύρο. «Σπύρακλα, έλα φτάσανε, έλα πάμε στον γιατρό, πάμε! Ακούς; Θα σε πάρω αγκαλιά να σε πάω μέχρι εκεί, ακούς; Κάνε υπομονή, ήρθαν...» Δεν μιλούσε. Τα μάτια του τρεμόπαιζαν κλειστά, δεν μίλαγε, δεν κουνιόταν.

  "Όχι ρε! Όχι...Σπύρο, κάνε κουράγιο"

 Τα έχασα... «Όχι ρε! Όχι...Σπύρο, κάνε κουράγιο, ήρθανε ρε. Έλα, και θα σου φέρω τον Γαλάκο να σε δει, ακούς;...Ακούς Σπύρο μου;...Έλα πάμε, πάμε αγόρι μου, πάμε...» Τον παίρνω στην αγκαλιά μου. Το κεφάλι του κρεμότανε κάτω. Τον πάω στο πρώτο ασθενοφόρο που είδα μπροστά μου, είχαν μέσα αλλά δυό παιδιά. «Πάρτε τον, πάρτε τον σας παρακαλώ. Δεν μιλάει, δεν σαλεύει, πάρτε τον!» «Στο δίπλα, είναι άδειο. Στο δίπλα...», μου λέει ο νοσοκόμος. Πάω δίπλα, τον παίρνει ένας γιατρός, τον βάζουν στο φορείο, του περνάνε ορούς και την μάσκα οξυγόνου και στο τέλος του φοράνε ένα κολάρο στο λαιμό.

"Γιατρέ τι...Τι γίνεται, πες μου...Πες, ζει;"

 Μπαίνουμε μέσα και κατευθυνόμαστε προς το Τζάνειο. Στη διαδρομή, ο νοσοκόμος του μέτραγε την πίεση και του έκανε συνέχεια ενέσεις. «Γιατρέ τι...Τι γίνεται, πες μου...Πες, ζει; Θα γίνει καλά; Πες μου, σε παρακαλώ, είμαι φίλος του, πες μου!» "Πρέπει να έχει σπάσει τον λαιμό του, δύσκολα...Θα δούμε..." «Όχι ..Όχι ρε Σπύρο, μην μου το κανείς αυτό, όχι...Έλα, ξύπνα! Ξύπνα!!!» Με έπιασε πανικός. Έπεσα πάνω του και άρχισα να τον κουνάω πέρα δώθε. Του έβγαλα τον ορό από το χέρι κατά λάθος. Δεν καταλάβαινα τι μου γινόταν. Κρύωνα, ίδρωνα, είχα πάθει σοκ. Ο γιατρός με τράβηξε μακριά, έβαλε τον ορό στον Σπύρο, και μου είπε ότι δεν του κάνω καλό με αυτό τον τρόπο.

  "Άρχισα να κλαίω"

 Με ρώτησε αν ήθελα να μου κάνει μια ηρεμιστική ένεση. «Όχι δεν θέλω τίποτα, καλά είμαι», του είπα. Φτάσαμε στο νοσοκομείο. Ήδη ο πανικός είχε μεταφερθεί εκεί. Βγήκαμε, πήραν τρέχοντας στην εντατική τον Σπύρο. Εγώ πήγα στα ιατρεία να μου περάσουν μια γάζα στο κεφάλι, το είχα σκίσει. Μετά βγήκα και περίμενα τα νέα για τον φίλο μου. Άρχισα να κλαίω, μόλις συνειδητοποιούσα τι είχε γίνει. Ζήτησα από τους γιατρούς να πάρω τηλέφωνο την οικογένεια του Σπύρου. Πήρα τηλέφωνο σπίτι του... «Μαρία, δώσε μου την μαμά σου...Κυρία Κατερίνα...». Δεν πρόλαβα να τελειώσω την φράση μου… «Μανωλιό, πες μου ότι είσαστε καλά! Βλέπουμε τηλεόραση, μάθαμε τι έγινε, πες μου μόνο αυτό...Γιατί κλαίς αγόρι μου; Μην κλαις, πέρασε τώρα...Δώσε μου τον Σπύρο να ησυχάσω, δώσε μου να του μιλήσω στο τηλέφωνο...» «κ. Κατερίνα, ελατέ από δω...Δεν είναι καλά ο Σπύρος». Η γυναίκα έπεσε, λιποθύμησε στο λεπτό. Επικράτησε πανικός.

"Γιατί Θεέ μου..."

 Ο θείος του πήρε το τηλέφωνο σαν πιο ψύχραιμος (ο πατέρας του είχε πεθάνει), ένας δεύτερος πατέρας για αυτόν. Του εξήγησα τι είχε συμβεί... Σε 15 λεπτά φτάσανε. Το χάος έξω από το νοσοκομείο επιβάρυνε την κατάσταση της κυρίας Κατερίνας, η οποία έχασε πάλι τις αισθήσεις της. Την πήγαν οι γιατροί να ξαπλώσει. Ο θειος του Σπύρου έκλαιγε ασταμάτητα. Πήγε να τον δει. Όταν βγήκε δεν μας μίλησε. Κατευθύνθηκε προς την έξοδο, πήρε φόρα, και κοπάνισε την γροθιά του στον τοίχο... «Γιατί Θεέ μου...», φώναξε, «ΓΙΑΤΙ; Γιατί το παλικάρι μου ρε...» Η μικρή του αδερφή έτρεξε προς το μέρος του, του έπιασε το πόδι και άρχισε να κλαίει. Αυτή την εικόνα την έβλεπες παντού, σε κάθε γωνία μέσα στο νοσοκομείο. Στο νεκροθάλαμο, μαζεύονταν συνέχεια συγγενείς, προσπαθούσαν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

 "Δεν υπάρχει πιο τρομακτικό πράγμα από το να είσαι με την αμφιβολία"

 Συνεχείς λιποθυμιές. Οι γιατροί τρέχανε να δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Εγώ, η μητέρα του, ο θείος του και οι αδερφές του, καθόμασταν και περιμέναμε με αγωνία να έρθει κάποιος να μας πει κάτι, το παραμικρό. Νοσοκόμες και γιατροί, πήγαιναν μέσα έξω συνεχώς. Δεν τις κοιτούσα ποτέ, δεν ήθελα να έρθουν προς το μέρος μας. Το ένα παιδί μετά το άλλο έφευγε από την ζωή. Όλοι μπαίνανε στον ψυχρό θάλαμο με μια ελπίδα, να μην είναι ο δικός τους άνθρωπος ένα από τα σκορπισμένα πτώματα που βρίσκονταν κάτω στο δάπεδο του νεκροτομείου. Τα περισσότερα θύματα δεν είχαν ταυτότητα πάνω τους, οπότε έπρεπε να γίνει αναγνώριση από τους συγγενείς. Δεν υπάρχει πιο τρομακτικό πράγμα από το να είσαι με την αμφιβολία, να περιμένεις την σειρά σου να μπεις σε εκείνο το δωμάτιο, μη ξέροντας αν θα βγεις με το παιδί σου νεκρό στα χέρια σου ή όχι. Η συγκλονιστικότερη αναγνώριση ήταν αυτή του πιο μικρού παιδιού, του Παναγιωτάκη Τουμανίδη.

 "Σήκω αγόρι μου να φύγουμε..."

Οι θείοι του, όταν τον αναγνώρισαν, άρχισαν με λυγμούς να του φωνάζουν: «Αυτό… Αυτό είναι το παλικάρι μας. Σήκω Παναγιώτη μου..Σήκω αγόρι μου να φύγουμε, σήκω λεβέντη μουυυυ». Ήταν απίστευτο όλο αυτό που βλέπαμε και ακούγαμε, και επιβάρυνε ακόμα πιο πολύ την κατάσταση μας, την ίδια στιγμή που περιμέναμε νέα από τους δικούς μας ανθρώπους. Μανάδες πέφτανε στο πάτωμα, πατεράδες ξεσπούσαν με γροθιές στους τοίχους από την οδύνη. Ξαφνικά, είδα έναν γιατρό να κατευθύνεται προς εμάς. Δεν το ήθελα, αλλά η ώρα είχε φτάσει... Πλησίασε προς το μέρος μας. Το ύφος του, παγερό αλλά ταυτόχρονα γεμάτο θλίψη. Η μητέρα του κατάλαβε… Άρχισε να κλαίει και να φωνάζει το όνομα του παιδιού της, του Σπυράκου. «Σπύρο μουουου...Αγόρι μου...Όμορφε μου...».

 Ετών 18

Ημερομηνία θανάτου: 8/2/81

 Όλοι πέσανε πάνω της να την κρατήσουν. Ο γιατρός γύρισε σε εμένα, τα μάτια μου τρέχανε, δεν έβγαλα μιλιά. Μίλησε αυτός. «Λυπάμαι, το χάσαμε το παλικάρι, λυπάμαι ειλικρινά», είπε. Έπεσα, κάθισα στο πάτωμα. «Όχι ρε Σπύρο, όχι ρε φίλε...ΦΙΛΕ ΜΟΥ…ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ…ΟΧΙ» Ήταν το τέλος μιας ζωής, μόλις 18 χρόνων. Μια ζωής, που μου χάρισε πολλά, και μου πήρε άλλα τόσα. Ήταν ο φίλος μου, ο αδερφός μου, ένα κομμάτι από την ζωή μου, από την ψυχή μου. Ο άνθρωπος μου, ο ΣΠΥΡΑΚΛΑΣ... Λεωνιδάκης Σπύρος, Ετών 18  Ημερομηνία θανάτου: 8/2/81 Ώρα θανάτου: 20:30

Ήρθε ο "μοναδικός του", ο Μάϊκ Γαλάκος.

 Δεν ξεχνάω ποτέ τον φίλο μου τον Σπύρο, που χάθηκε άδικα, που έφυγε από την ζωή χαρούμενος για την ομάδα του, με το χαμόγελο στα χείλη και το όνομα του Γαλάκου μέσα στην ψυχή του. Πέθανε πάνω στο καθήκον, πέθανε για την μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό. Πέθανε όμως και εξαιτίας της απροσεξίας και της ανευθυνότητας κάποιων. Η οργή μετά από τόσα χρόνια έχει εξασθενήσει και την έχει διαδεχθεί η λύπη και η θύμηση αυτών των παιδιών. Στην κηδεία του Σπύρου, ήρθε ο «μοναδικός του», ο Μάϊκ Γαλάκος. Ο παίκτης που τον έκανε να τρέξει στα "σκαλιά του θανάτου" για να τον συναντήσει.

Τι έγραψε ο ΤΥΠΟΣ της εποχής

 

Διαβάστε περισσότερα...
  1. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
  2. TAGS