Dole Left
Dole Right

Διαβάστε:

 

Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια Μνημείου στον Πειραιά για τη Γενοκτονία των Ποντίων δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη

Μία ιδιαίτερη Κυριακή θα είναι η προσεχής, 21 του Μάη,  για τον Πειραιά, αφού για πρώτη φορά το μεγάλο λιμάνι θα είναι το επίκεντρο των ετήσιων εκδηλώσεων Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, κατά την διάρκεια των οποίων θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός Μνημείου, δωρεά του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η δωρεά του Ευάγγελου Μαρινάκη

Το μνημείο αυτό θα είναι αφιερωμένο στους 353.000 νεκρούς αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας και υλοποιείται χάρη στη δωρεά του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου δημοτικού συμβούλου της πόλης, κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, ο οποίος έχει άρρηκτους δεσμούς με τον Πόντο και την ιστορία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητέρα του κ. Μαρινάκη, Ειρήνη, κατάγεται από τον Πόντο και την ιστορική οικογένεια Υψηλάντη, που έχει τις ρίζες της στον 10ο αιώνα και τα Ύψηλα της Τραπεζούντας και πέρα των Υψηλάντηδων της Φιλικής Εταιρείας, έχει προσφέρει πολλούς ακόμα σπουδαίους Έλληνες.

Πως θα είναι το Μνημείο

Το Μνημείο έχει μεγάλη συμβολική και καλλιτεχνική σημασία. Ανάλογα με το από ποια οπτική γωνία θα το κοιτάζει ο θεατής, θα προσλαμβάνει διαφορετικές εικόνες. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα, το δημιούργημα εξωτερικά θα έχει  την εικόνα ενός μεγάλου κύματος που ξεκινά από τη μία πατρίδα για να φτάσει στην άλλη, ενώ ελατήρια θα δημιουργούν 353.000 μικρότερα κύματα, όσοι και οι νεκροί της Γενοκτονίας.

Στο εσωτερικό του, ένα προσφυγοπούλι μεταφέρει διάφορα αντικείμενα αλλά και έννοιες, συνθέτοντας 17 παραστάσεις. Μεταξύ αυτών είναι οι κλειδαριές από τα λουκέτα που έκλεισαν τα σπίτια πίσω στον Πόντο, η λύρα, ο αργαλειός, αλλά και τα κιάλια, μια σύνθεση που υπενθυμίζει ότι η ζώσα μνήμη δεν πρέπει να παρατηρείται από μακριά. Στον πυρήνα του γλυπτού, με λέιζερ θα είναι χαραγμένες οι πόλεις του Πόντου και η αφιερωματική επιγραφή.

Η ανακατασκευασμένη Πλατεία Αλεξάνδρας

Στην ανακατασκευασμένη και άκρως εντυπωσιακή πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις. Η έναρξη της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον Γιάννη Μώραλη, έχει σηματοδοτήσει από το 2015 την έναρξη εργασιών για τον εκσυγχρονισμό του Πειραιά. Ο κος Μαρινάκης ανέλαβε πλήρως το κόστος της αναδιαμόρφωσης της πλατείας, έργο που θα ομορφύνει την ζωή των Πειραιωτών. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός θα τιμηθεί για την προσφορά του στην κοινωνική ζωή της πόλης.

Λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά

Ιδαίτερο τόνο, αναμένεται να δώσει επίσης η άφιξη λιτανευτικής πομπής της ιερής εικόνας της Παναγίας της Σουμελά, η οποία αποτελεί σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού και εκείνες τις μέρες θα βρίσκεται στον Πειραιά στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Την εικόνα θα υποδεχτεί ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος και θα τελέσει λίγο μετά τις 11:00 και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων.

Το παρών στις εκδηλώσεις θα δώσουν ο Αντιπεριφερειάρχης νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος , ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος – Δημήτρης Τοπαλίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Στέφανος Τανιμανίδης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κ. Αντώνης Παυλίδη, ο δημιουργός του έργου Παναγιώτης Τανιμανίδης, καθώς και μέλη ποντιακών οργανώσεων.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Κάνε like στη σελίδα του bam.gr στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα του Ολυμπιακού μας:

 

Σχολιάστε

  1. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
  2. TAGS